Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon SHELLIT kotisivun etusivulle - Click here to return back to the main menu of Timos' SHELLIT homepage

Klikkaa tästä siirtyäksesi Joitakuita pohdintoja -sivulle SHELLIT -palvelimella - Click this link to jump to the page of Some ways Of Thinking at SHELLIT homepage

Saipan tuki - Lätkä entää

Updated on the 30th August in 2022

Sanat - Lyrics

Urheiluseura Saipan eräänlainen lauritsalalainen ikoni oli epäilemättä grilli, jonka nimenä oli Saipan tuki. Kyseessähän oli Karjaportin grilli, jonka maantieteellinen sijainti vaihteli aikojen kuluessa, ja tässä kuvassa sen asemapaikkana on Parkkarinkatu 43-55. Kuvassa näkyvät rakennukset ovat todennäköisesti Kaukaan tehtaan työläisasuntoja. Tämä samainen grilli lienee sijannut myöhemmin Lauritsalan keskustassa pankin kulmalla. Se grilli, jonka minä muistan, oli kylläkin vähän pidempi, joten olen kuvitellut että se olisi ollut samanlainen (tai sama) kuin Jusan grilli.

Kadun toisella puolen sijaitsi myöhemmin Tuen grilli, joka on vieläkin paikallaan, mutta ei enää kanna Saipan tunnuksia, vaan tyytyy olemaan ”pelkkä grilli”. Saipahan ei ole enää pyörinyt liigoissa kärkipäässä, joten se ei ole voinut uhrata miljoonia huippupelaajiin, ja jääkiekon merkitys bisneksenteossa ei ole enää sellainen kuin se oli takavuosina.

Tässä kuvassa komeilee Lauritsalan torin laidassa sijainnut Saipan tuen grilli, joka on paljon kapeampi ja pienempi kuin sen muistan olleen. Kun näin sen viimeisen kerran linja-auton ikkunasta, keltainen kyltti repsotti jo vinossa, ja tuskinpa siellä enää makkaroita myytiinkään.

Tässä kuvassa on leveämpi Saipan tuen grilli, joka sijaitsee tosiasiassa Asemakadulla (tai sijaitsi siellä viimeksi), ja sen oikea nimi on/oli Jusan grilli, jonka kopsasin sen oletetulle, entiselle paikalleen Luukkantorin laitaan Lauritsalassa. Näin sitä kansa muovaa mainetta, ja ketäpä enää kiinnostasikaan oliko tämä juuri se grilli joka tässä kohtaa aikaaan oli, ja jonka nimi oli Saipan tuki.

MP4 (Video)

Olen laatinut videon Lätkä entää erään Saipan kunniaksi tehdyn kannustuslaulun pohjalta, mutta minun laatimani lyriikat ovat silkkaa pilkantekoa. Imatralainen Osmos Cosmos -bändi teki ihan tosissaan laulun Lätkä lentää, tai aikakin esitti sellaisen laulun. Se oli tyypillinen kannustuslaulu, kuten Tappara on terästä – toiset tulee kaukaa perästä. Tällaisten laulujen varjopuolena on se, että jolle kannustettava joukkue pärjääkään, niin ne muuttuvat vitseiksi. Että onkin äkkiä se, joka on kaikkien perässä! Todettakoon että en ole koskaan innostunut urheilusta, tai lätkästä, ja tiettävästi olen käynyt vain yhdessä Saipan ottelussa. Pakkasta oli runsaasti, ja varpaita paleli. Ja siinähän se koko homman autuus sitten olikin. Siellä joku Mölli pyöritteli kiekkoa kaukalon nurkassa, eikä antanut sitä millään muille pelaajille, ja tietenkin tälle Möllille huudettiin, että ”älä pyörittele sitä kiekkoa siinä nurkassa”. Pitihän pelin kulkea.

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsoaksesi MP4 videon Lätkä entää - Click this link to download and watch at MP4 video Lätkä entää

Audio

Tietenkin minun piti värkätä myös audioversio, jonka teinkin ensimmäisenä, ja vasta myöhemmin halusin elävöittää kertomusta kuvin. Näistä voi nauttia, tai olla nauttimatta – niikuin en minäkään osaa nauttia urheilusta.

320 kbps MP3 audio (Kaapelilaajakaista)

Klikkaa tästä ladataksesi ja soittaaksesi 320 kbps MP3 laulun Latka entää - Click this link to download and play a 320 kbps MP3 song Latka entää

Nämä MP3 -tiedostot on tarkoitettu nopeille laajakaistayhteyksille, ja niille, jotka harrastavat ämppäreitä. Ämppärit ovat ihan käteviä, sillä kun ne poltetaan sellaisinaan CD tai DVD -levylle datana, osaavat DVD ja BlueRay -soittimet soittaa niitä. Myös USB -muisteihin tallennettuina ne toimivat uusissa autoradioissa, ja BlueRay -soitinten USB -liitännän kautta. Mokkulayhteyksille nämä raskaan sarjan ämppärit saattavat olla liian kova pala, ja niiden lataus kestää ikuisuuden, mutta nämä nyt ovat parasta mikä ämppäreissä on teknisesti mahdollista. Jos halutaan parempaa, pitäisi siirtyä muihin formaatteihin, ja antaa haista niinkuin lemuavat jatsimiehet, ja tymäkälle tuoksuavat hifistit.

WMA (Mokkulatyyppiset yhteydet)

Klikkaa tästä ladataksesi ja kunnellaksesi WMA enkoodatun laulun Latka entää - Click this link to download and listen to a WMA encoded song Latka entää

Vaikka äppärit ovatkin monipuolisia ja käyttökelpoisia, niin mokkulatyyppisille yhteyksille 320 kbps MP3 saattaa olla liian hidas. Mutta ei se mitään. Ajatellen iipätikansan hyvinvointia tarjoan sen ohella WMA -tiedoston, joka iipätit kenties osaavat soittaa.

Asuin aikanaan pari vuotta Lauritsalassa, joka oli silloin vielä itsenäinen, mutta on nykyään Lappeenrannan esikaupunki. Lauritsalassa, Hallituskadun varrella, siinä keskusaukion laidassa, sijaitsi keltasävyinen grillikioski nimeltään Saipan Tuki. Sillä oli oma loistoaikansa, mutta sitten Lauritsala alkoi rappeutua ja siitä tuli eräänlainen villi länsi, ja niimpä grillikioskikin alkoi rappeutua. En valitettavasti ottanut koskaan kioskista valokuvaa, sillä sen tiimoilta olisi riittänyt hauskaa pitkäksi aikaa, ja imeläpussi olisi hävinnyt pitkäksi aikaa leuan alta. En löytänyt grillistä minkäänlaista valokuvaa myöhemminkään netistä, ja ilmeisestikään muutkaan eivät olleet sitä kuvanneet, kun se nyt oli aina siinä. Se oli osa maisemaa. Alkuperäisen kappaleen Lätkä lentää sävelsi ja sovitti Heikki Annala ja sanoitti lappeenrantalainen Heikki Hopponen - Saipan entisen toiminnanjohtajan, Sirkka-Liisa Rantsin tilauksesta. Tämä minun versioni on pelkkää parodiaa, ja seurailee alkuperäissävellystä vain siinä määrin mikä on tarpeen että melodia tunnistetaan. Ja todettakoon vielä kerran että minä en vieläkään pidä urheilusta tuskin lainkaan, ja syyllisiä siihen ovat punaposkiset (ja lapselliset) aamutelevision keskustelevat urheilutomittajat, jotka nykyään voimistelevat jonkun personal trainerin johdolla, ja koska voimistelu on varsin työlästä, on moni vanhanliiton toimittajista saanut jättää aamutelevision, koska eivät jaksaisi kuitenkaan punnertaa iloisina, ja naama autuaallisessa hymyssä. Minua ärsyttää myös se, että lähes aina joku urheilulähetys syrjäyttää televisiossa minkä tahansa muun lähetyksen, sillä niin pyhä asia suomalaisille urheilu on – vaikka finskit eivät enää pärjääkään kuin parissa lajissa, ja pian eivät niissäkään. Minua koko urheilu-ilmiö lähinnä naurattaa. Kyseessä on eräänlainen parodian parodia - vaikka jo Jyrki Hämäläinen (Suosikin päätoimittaja-vainaa) varoitti aikanaan Sartsaa (Jussi Raittista) siitä, että parodian plagiointi todistaa ideaköyhyyttä. Jussihan väitti laulussaan ettei hassista polta enää kukaan, eikä äläsdeestä ole kuultukaan. Kopsasi biisin noin vain Amerikasta. Siis böö vain Sartsalle täydeltä laidalta.

A singer, players, and some instruments used:

A player: Timo Kinnunen
with my owns

Some equipments, system, and applications used:

Mac-mini, Windows 10, Linux Mint 20.3 Una, GARAGEBAND, IMAGINATION, CoolEdit Pro 2.0, and Audacity